Reis naar Australië met een minderjarige: nodige documenten
Wanneer het doel van de reis naar Australië geen verband houdt met werk- of studieredenen, maar het is slechts een gezinsvakantie, kan er twijfel bestaan over de documentatie die nodig is voor de reis, vooral als u met minderjarigen reist; in het bijzonder met betrekking tot de identiteitskaart, paspoort en visum voor Australië.
De regels voor het verkeer van minderjarigen, en dus van de noodzakelijke reisdocumenten, veranderen volgens de nationaliteit van de minderjarige (Nederlandse) toerist en de plaats van aankomst van de reis, in dit geval Australië.
Vanaf 2017 worden alle reizigers met de Nederlandse nationaliteit jonger dan 18 jaar als volwassenen beschouwd, en de te verstrekken documenten zijn exact hetzelfde, maar met kleine verschillen voor niet-begeleide minderjarigen:
- Als de bestemming van de reis naar een andere lidstaat van de Europese Unie gaat (maar ook naar IJsland, Noorwegen, Zwitserland, San Marino en Vaticaanstad, Liechtenstein, Monaco en Andorra), zal de eenvoudige identiteitskaart voldoende zijn voor de minderjarige om de grens over te steken.
- Voor reizen buiten Nederland, naar landen buiten de Europese Unie of naar het Schengengebied, moeten minderjarigen (evenals volwassenen) in het bezit van een geldig paspoort zijn. Bovendien moet u weten of het land - of de landen - van bestemming waar u reist, visum of gezondheidscertificaten nodig hebben. Een toeristenvisum in Australië is vereist.
Bij het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart voor een minderjarige, een schriftelijke toestemming is vereist van beide ouders of van het ouderlijk gezag, een wettelijke voogd.
Als het kind jonger dan 12 jaar is, is toestemming vereist voor zowel de identiteitskaart als het paspoort.
Voor kinderen van 12 tot 18 jaar is alleen toestemming voor het paspoort vereist.
Het paspoort en de identiteitskaart voor personen jonger dan 18 jaar zijn 5 jaar geldig.
Visum Australië
Als u op het punt staat een reis naar Australië met kinderen te maken, is het essentieel om een Visa Australie aan te vragen, zelfs als de leeftijd van het kind enkele dagen of maanden is. Regels van de Australische overheid geven aan dat alle reizigers die in Australië aankomen, volwassenen of baby's, een geldig visum Australië moeten hebben; als het doel van de reis toeristisch is, moeten minderjarigen met de Nederlandse nationaliteit een aanvraag indienen voor een visum voor Australië eVisitor, die 1 jaar geldig is en een maximale verblijfsduur van 90 opeenvolgende dagen biedt. Als aanvragers kinderen van de Canadese of Amerikaanse nationaliteit zijn, moeten zij in dit geval het ETA-visum voor Australië aanvragen en verkrijgen.
Autorisatie voor reizen van minderjarigen naar het buitenland
In het geval van niet-begeleide minderjarigen, hebben grenswachters de bevoegdheid om reis- en ondersteuningsdocumenten (zoals de aanwezigheid van het Australische visum) grondig te controleren om te waarborgen dat minderjarigen het grondgebied tegen de wil van een of beide ouders niet verlaten.
Als minderjarigen samen met iemand reizen, kan de grensagent documentatie vragen waaruit het ouderlijk gezag van de verzorgers blijkt of van degenen die de toestemming voor de reis van de minderjarige ondertekenen. Bovendien, als de minderjarige alleen door een van zijn ouders wordt vergezeld, kan de machtiging van de afwezige ouder ook worden gevraagd, of kan een meer gedetailleerd onderzoek worden uitgevoerd als het vermoeden bestaat dat de bewaarder van de minderjarige illegaal de voogdij over het kind is ontzegd.
Kinderen die met beide ouders reizen, moeten een identiteitsdocument bij zich hebben, zoals een identiteitskaart en een paspoort, indien nodig vergezeld van een inreisvisum, als het land van bestemming dit vereist.
Laten we nu enkele van de problemen analyseren die Nederlandse reizigers naar Australië stellen.
Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?
Als u alleen reist in het gezelschap van uw kind jonger dan 18 jaar, moet u kunnen aantonen dat u toestemming hebt van de tweede echtgenoot of wettelijke voogd.
Als het reizende kind nog steeds beide ouders heeft, maar met slechts één van hen reist, heeft de ouder die met het kind reist de toestemming van de afwezige ouder nodig.
Als de ouder die het kind vergezelt exclusieve juridische bescherming geniet (bijvoorbeeld na een scheiding), heeft hij geen toestemming nodig om met het kind te kunnen vertrekken. Anders, als de ouder die het kind begeleidt geen exclusieve voogdij heeft, in dit geval heeft hij toestemming nodig van de verzorgende echtgenoot.
Als een van de ouders overleden is, heeft de ouder geen toestemming nodig, maar om grensproblemen te voorkomen, is het handig om een geboorteakte van een kind met de namen van de ouders mee te brengen en een kopie van de overlijdensakte.
Moet ik toestemming geven als mijn kind met een andere volwassene reist?
Als uw kind jonger dan 18 is, moet toestemming worden gegeven als uw kind met een andere volwassene (behalve een van de ouders) naar het buitenland reist. Bijvoorbeeld, als het kind op vakantie met zijn grootouders gaat, met een ander familielid, met een vriend, voor een schoolkamp, enz. ... de vergunning moet worden verleend door beide ouders of door hen die wettelijke bescherming genieten.
Als het kind alleen reist, of wordt vergezeld door slechts één ouder, of vergezeld door derden die over een wettelijke toestemming beschikken, is het over het algemeen aan te raden om mee te nemen:
- Een geldig identiteitsbewijs vergezeld van een visum, als het land van bestemming dit vereist (Australië vereist een toeristenvisum).
- De originele vorm van toestemming om het land van vertrek te verlaten, ondertekend door een van de ouders met ouderlijk gezag
- Een fotokopie van de identiteitskaart of het paspoort van de ondertekenende ouder
- Documentatie waaruit verwantschap, ouderlijk gezag en reisvergunning in het land van bestemming blijkt; evenals in dit geval ook een kopie van het Australische visum.
Voor het aanvragen van een toeristenvisum voor Australië, kunt u onze gids raadplegen